O reviji

Novi zvon je spletna revija za vse oblike sodobne literarne umetnosti. Revija izide vsak sodi mesec v letu. Junijska številka je vsako leto posebna, saj takrat objavljamo zgolj in samo erotično literaturo. 

Leto 2018 smo si v prenovljenem uredništvu zaželeli nekaj sprememb, ki jih uresničujemo s prihodom novega leta: najbolj očitna je, seveda, posodobljena grafična podoba revije, spletne strani in socialnih omrežij. Odločili smo se svoje moči usmeriti v nove in sodobnejše načine, kako čimvečjemu število ljudi predstaviti ustvarjanje slovenskih in tujih sodobnih literarnih umetnikov. Zato smo si ustvarili Instagram profil, kjer bomo tedensko objavljali (krajša) besedila in citate avtorjev, ki objavljajo v naši reviji. S februarjem 2019 se torej poslavljamo od tiskane print-on-demand revije, ki smo jo izdajali vse od leta 2014. 

To nikakor ne pomeni, da se zapiramo v virtualni svet, saj bomo nadaljevali z organiziranjem raznih literarnih večerov in Kluba kreativnega pisanja. Klub je namenjen sproščenemu druženju ob prebiranju avtorskega leposlovja. Naša želja je ustvariti krog ljudi, ki bi drug drugemu pomagali s pomočjo nasvetov, spodbude, odprte debate in konstruktivne kritike. Klub kreativnega pisanja je mesečni dogodek, ki ga letos organiziramo vsak drugi četrtek v mesecu v prostorih Centra za poezijo Tomaža Šalamuna. 

Na naših literarnih večerih radi preizprašujemo samo formo literarnega branja, zato je vsak naš literarni večer nek svoj unikum. Samo nekaj primerov: septembra 2017 je publika med poslušanjem besedil skupno ustvarjala pesem, septembra 2015 smo hodili po robu in brali s pomočjo špagetov, februarja 2015 smo prijavljena besedila naključno porazdelili med avtorje, decembra 2014 smo prebirali besedila nevidnih avtorjev, septembra 2014 pa smo ob branju improvizirali glasbo in slikanje.

Leto 2014 je bilo za revijo ključno, saj je tudi takrat prišlo do sprememb v delovanju Novega zvona: zaradi že omenjene tiskane print-on-demand verzije revije je Novi zvon postal dvomesečnik (vsak sodi mesec v letu). Vse do takrat je namreč revija izhajala vsak mesec in je delovala pod okriljem (beri: moralno podporo) Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Revija deluje pod licenco creative commons.

UREDNIŠTVO

Glavna in odgovorna urednica

nina

Nina Kremžar (1993): podiplomska študentka anglistike ter primerjalne književnosti in literarne teorije iz Ljubljane. Piše poezijo in prozo, ki jo objavlja v mnogih literarnih revijah. 2016 in 2018 je bila finalistka Pesniškega turnirja, 2017 je njena zgodba zmagala na Airbeletrininem literarnem natečaju, 2018 pa je postala zmagovalka festivala Urška in bo 2019 izdala svoj pesniški prvenec. Uredništvo Novega zvona je prevzela jeseni 2018.

Uredništvo za poezijo

anja

Anja Grmovšek (1993): študentka magistrskega študija slovenistike in primerjalne književnosti. Nenehno razpeta med Gorenjsko in Ljubljano, zato večino svojega časa preživi na gorenjski avtocesti. Literarna urednica spletne platforme Koridor – križišča umetnosti, za katero piše tudi literarne in filmske kritike. Leta 2016 je bila finalistka Pesniškega turnirja. Oboževalka (španskega) nogometa, ki si rada domišlja, da bo nekoč izdala pesniško zbirko v B5-formatu.

veronika

Veronika Šoster (1992): rojena v Trbovljah, magistrirala je na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno je doktorska študentka literarnih ved na ljubljanski Filozofski fakulteti. Poezijo objavlja v raznih literarnih revijah in na spletu. Literarne kritike objavlja v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Airbeletrina, revija Mentor, revija Dialogi, Trubarjeva hiša literature in Vrabec anarhist, za portal Filmstart. pa piše filmske kritike. Leta 2016 je bila izbrana za članico žirije za mlado Veronikino nagrado, na 31. festivalu Vilenica je delovala kot kritičarka v rezidenci. Leta 2017 je bila finalistka Pesniškega turnirja založbe Pivec. V zadnjem času se ukvarja tudi s prevajanjem leposlovja iz slovaščine.

Uredništvo za prozo

novi_alexd

Alex Kama Devetak (1992): rojen v Gorici, absolvent magistrskega študija primerjalne književnosti in slovenistike. Konstantno razpet med filmom, TV-serijami in književnostjo. Vrsto let je organiziral študentski literarni natečaj Rdeča nit, filmske večere v Trubarjevi hiši literature in nekaj literarnih večerov DŠPK.  Sourednikoval je izdajo zbornika Rdeči klobčič, ki vsebuje zmagovalna besedila natečaja Rdeča nit. Leta 2018 je bil polfinalist na Pesniškem turnirju Založbe Pivec. V zadnjem letu opušča sanje o pisanju dram in na novo odkriva ljubezen do poezije in proze. Že ima zgodbo za roman in naslov za pesniški prvenec, ki pa ga verjetno ne bo nikoli izdal.

aljoša - fotka.jpg

Aljoša Toplak (1996): študent filozofije v Ljubljani
in so-ustanovitelj slovenskega portala za fantazijsko književnost. Prihaja iz Ptuja.
Je ljubitelj filozofije, znanosti in znanstvene fantastike. Filmofil. Gledališčnik. Zanima se za vse načine pripovedovanja. Razen pesmi. Teh ne razume.

Lektorica
Jana Šter

Oblikovanje revije in grafična podoba
Alex Kama Devetak

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s